35 Digital marketing interview questions you need to know

35 Digital marketing interview questions you need to know !

35 Digital marketing interview questions you need to know !

Digital marketing is faster evolving than ever before because of the demand of advertising and promoting online. The number of jobs is also growing exponentially. So it is very vital to be prepared for the interviews. 

Below is the list of basic digital marketing interview questions which will help get into the technical topics.

Q1. List different categories of Digital marketing?

Ans: Digital marketing can be categorized into 2 types 

  1. Inbound Marketing
  2. Outbound Marketing

Q2. Define Digital marketing?

Ans: Digital marketing is the use of the internet, mobile devices, social media, search engines, display advertising, and other channels to reach consumers.

Q3. List different types of Digital Marketing?

Ans: Digital marketing can be broadly classified into 6 types 

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing

Q4. What are different ways to increase traffic to your website?

Ans: The most popular and effective ways to increase traffic to your website are-

  • Paid search
  • Display advertising
  • Content marketing
  • Writing crisp headlines
  • SEO activities
  • Content optimization
  • Targeting long-tail keywords
  • Guest blogging
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking Internally
  • Email marketing

Q5. What are keywords in Digital marketing? How is it useful for SEO?

Ans: A keyword is the fundamental element in the whole search engine work model. Search engine users use these keywords to search the topics they need answers for. 

Keywords are the foundation for all search engine related functioning. They define the rankings and other aspects in the search engine results page. It is compulsory to make your website/blog seo optimized using keywords related to articles to make your website appear on the SERP. This makes your website rank higher in SERP as a result you will be more seen by your target audience.

Q6. What are different areas where you can use keywords to optimize your site ranking?

Ans: For better page ranking, keywords can be used in the following areas-

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta tag
  • Web page content
  • Body text
  • Headlines

Q7. List out the different types of SEO?

Ans: 

  • White hat SEO
  • Black hat SEO 
  • Grey hat SEO

Q8. Definition of on-page and off-page optimization?

Ans:

On-page optimization:

It corresponds to all the factors that you can optimize on the website to grow the traffic. 

The components include – Title of the page, meta description, image optimization, URL structure, content and links.

Off-page optimization:

Off-page is related to all the activities done off the website like building backlinks, promoting in social media channels, guest bloggingetc. 

Q9. List various useful Digital Marketing tools. 

Ans:

  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Google Analytics
  • Crazy Egg Heatmaps
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Google Trends
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Buzzsumo
  • AdExpresso
  • Buffer App
  • MailChimp
  • Unbounce
  • Hasoffers

Q10. What is PPC or Pay Per Click advertising?

Ans: PPC is an abbreviation of Pay Per Click, where advertisers pay to website owners/ hosts/ search engines to publish their ads on their sites.

Q11. Explain Google Adwords.

Ans: Google AdWords is an online advertising service, by Google, to help marketers reach their customers instantly. advertisers use this service to display ads on Google and its advertising network. Google adwords is the most used Pay-Per-Click advertising system in the world. 

Q12. What is Google AdWords Remarketing.

Ans: Google AdWords Remarketing is a mechanism where the website visitors who did not complete the target action are re-targeted to make them do the needed. Remarketing helps target the right people at the right time with the right ad. This assists conversion rates as the previous site visitors may already be familiar with the brand and may turn into potential customers.

Q13. What is the character limit in Adwords Ads?

Ans: The headlines should be less than 30 characters and the descriptions 90 characters.

Q14. List out some of the Google AdWords ad extensions?

Ans:

  • Call extensions
  • Callout Extension
  • Promote extension
  • Structured snippet extension
  • Sitelink extension
  • Affiliate location extension
  • App extension

Q15. How can you improve your conversion rates?

Ans: The right way to improve conversion rates is possible only by testing different ways, mainly on a landing page. 

Q16. What is a responsive web design?

Ans: Responsive web design is used to allow websites to adjust to different devices and screens. It ensures the user experience. 

Q17. What is the difference between SEO and SEM?

Ans: SEO aids in showing your page in SERP just by optimizing your website while SEM is to purchase the top position in SERP.

Q18. What is the use of anchor tags in SEO?

Ans: The anchor text is the text visible on the hyperlink. The words define what the link is about.

Q19. List some PPC (Pay-Per-Click) tools?

Ans:

  • SEMrush
  • Optimizely
  • Unbounce
  • Keyword planner
  • Adwords Editor
  • AdWords Wrapper

Q20. Define Email Marketing?

Ans: Email marketing is a mode of digital marketing where you send emails to prospects/leads/newsletters about your business etc. This can make prospects buy your services/products and already customers your loyal clients.

Q21. Define Content Marketing and how is it useful?

Ans: Content marketing is a way of creating content around a particular topic to increase knowledge and interest in the readers which in turn aids in–

  • Increased sales
  • Cost savings
  • Better customers who have more loyalty

Q22. Why is online marketing better than offline marketing?

Ans: Online marketing is better choice than offline because

  • Huge geographical reach
  • Online info availability
  • Easier customer service
  • Accountability 
  • Better analysis

Q23. What is AMP?

Ans: AMP is an abbreviation of Accelerated Mobile Pages. It is an initiative of Twitter and Google to make fast mobile pages. AMP is an open-source library that helps create a lightweight and fast loading web page. It enables marketers and publishers to create mobile-friendly web pages, which can be supported at different platforms and is compatible with all types of browsers.

Q24. How do AdWords work?

Ans: Adwords offer frameworks to advertisers. If the offer is high enough, your ad will show in the google search engine page. It works on a mechanism called pay-per-click where you pay only when someone clicks on the target link.

Q25. Define long-tail keywords?

Ans: A phrase which contains 4+ words which makes the keywords more defining and narrower is called long-tail keywords. Comparatively they get low search traffic but the ideal one.

Q26. Explain the significance of Click Through Rate and how it is calculated.

Ans: CTR is an abbreviation of Click through rate, this shows the number of impressions over number of snaps.

CTR = Number of snaps/Number of impressions * 100.

Q27. Tell the 3 main components of Digital Marketing?

Ans: The 3 ingredients of Digital Marketing are-

  • Sale
  • Insights
  • Traffic

Q28. List few bidding options.

Ans:

  • Cost Per Click (CPC)
  • Cost Per Thousand Impressions(CPI)
  • Cost Per Action/Acquisition (CPA)

Q29. Why should you use YouTube for Digital Marketing?

Ans: With YouTube, you can present a better picture of the brand by creating interesting videos, which can help boost SEO traffic, expand social reach, create brand awareness, and improve the ROI.

Q30. What is the difference between CPC and EPC?

Ans: CPC is the cost per click, a model used to price many PPC or pay per click advertising models like Google’s AdWords.

EPC (Earnings per 100 clicks) is used within the realm of affiliate marketing to measure average earnings within the 7 day period that an affiliate can expect to earn for every 100 clicks they generate.

Q31. Differentiate between No-follow and Do-follow links in SEO.

Ans: No-follow links is a black-hat-seo practice, where the search engine is instructed to not consider this link while ranking the page. Which is potentially not very useful in google ranking.

While do-follow links are the exact opposite.

Q32. What is the difference between page views and sessions? 

Ans: A session is one complete visit of a visitor to a certain website. 

While pageview is the amount of time spent on a single page. 

Q33. What are the WebMaster tools?

Ans: Google Webmaster Tools are a mix of tools used on the web by website owners to optimize the website for google. They do a wide range of applications such as gathering data, traffic analysis and many others. 

Q34. Name 3 email marketing tools.

Ans: Mailchimp, Gmass, sendinblue.

Q35. How do you prefer to get the latest digital marketing updates?

Ans: As digital marketing is an ever evolving field it is very much needed to be updated by reading books, blogs and also listening podcasts, youtube tutorials and following authoritative channels for different aspects of digital marketing.

I hope these questions gave you a basic idea on how the interviewer might question you. But for deeper knowledge you need to learn the topics in an extensive manner. 

On this note you might go through the other blogs and our website to gather more information. Don’t hesitate to call/message us for guidance with your digital marketing career. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *